De zoveelste tuto van een knikkerzakje, maar toch een beetje anders

Dochterlief verjaarde waardoor ik me herinnerde dat bij de verjaardag van zoonlief sommigen op Facebook vroegen naar een patroon van zijn knikkerzakjes. Op het internet zijn een aantal tutorials van knikkerzakjes te vinden.  Sommigen hebben aan de bovenkant van de tunnel ook een naad, wat moeilijker opstroopt om het zakje te sluiten.  Vandaar dat ik er toch nog mijn eigen versie van maakte.

Bij deze een kleine tuto, want belofte maakt schuld! 1. Knip 2 rechthoeken van 20cm x 23cm uit de binnenstof en 2 rechthoeken van 20cm x 18cm uit de buitenstof 

2. Leg binnenstof met goede kanten op elkaar en naai zijkanten en onderkant. 
Doe hetzelfde voor buitenstof. 

3. Teken met je geodriehoek de 45-graden lijn in de 2 onderste hoeken van je zakje. Doe dit aan beide zijden en voor de binnenstof en buitenstof. 
4. Neem met duim & wijsvinger de potlooddiagonalen vast en trek zodat de ondernaad gelijk komt te liggen met de zijnaad. 

5. Teken een lijn op 3cm van het puntje van het ontstane driehoekje. Om zeker te zijn dat de lijn recht is,  gebruik je weer die geodriehoek, leg de middenlijn gelijk met de naad, links en rechts ervan moet je ook 3cm hebben. 6. Deze lijn is de stiklijn. 7. Knip het teveel aan stof weg. 8. Strijk de zijnaden van het binnenzakje open en knip de zijkant van die zijnaden over de bovenste 7cm af met de kartelschaar. Hier komt immers later de tunnel met het koordje, wat uitrafelen kan veroorzaken. 9. Plooi ongeveer 1cm van de bovenkant van het buitenzakje om en strijk zodat het blijft. 
Tip: zorg hierbij dat de naadjes van het afgeknipte driehoekje mooi op elkaar liggen zodat de zijnaad zeker even lang is. 

10. Meet de lengte van die zijnaad. 11. Zet de lengte van de eerder gemeten zijnaad uit op de zijnaad van het binnenzakje. Een 2e streepje zet je 4cm verder. 
Normaal gezien staan deze streepjes binnen de gekartelde zone. Indien niet, knip je best nog wat verder met de kartelschaar. 11. Steek 2 naadjes op de streepjes zodat je aan de goede kant ook ziet waar de streepjes zijn. 

Aan de goede kant ziet het er dan zo uit. 12. Naai rondom die naaldjes de naad vast. Dit lukt het mooiste door de naald uit het center te zetten. 13. Torn de zijnaad tussen het stiksel los. Dit is de opening van de tunnel voor het koord. 

14. Plooi de bovenkant om zodat beide kanten van de tunnelopening mooi op elkaar liggen. 15. Schuif binnenzak in buitenzak, met de slechte kanten tegen elkaar en met de naden tegen elkaar. 

16. Naai binnenzak vast aan buitenzak door een stiksel enkele mm onder bovenkant van het buitenzakje. Ook dit lukt het beste door de naald asymmetrisch te zetten. 
Door dit stiksel ontstaat de tunnel in het binnenzakje. Rijg 2 koordjes van elk 45 à 50cm door de tunnel en vullen maar!!


Reacties

 1. Heb de tuto gebruikt, met twee zakjes als resultaat :)
  Mercikes!
  Als ik tijd heb, kan ik dit misschien ook gebruiken dan de verjaardsfeestjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn! Zo geraakt heel de klas hopelijk wel eens bevoorraad ;-)

   Verwijderen

Een reactie posten